Pakkliste for toppturer
Tips
Pakkliste for skitur i fjellet
Vi på MOH ønsker at du skal få trygge og minnerike dager til fjells på toppturutstyret du kjøper eller leier hos oss. Med bakgrunn i dette vil vi gjerne dele noen tanker rundt hva du bør pakke med deg i sekken for en dag ute i fjellet.
Pakklista tar utgangspunkt i det nødvendige minimum av kameratredningsutstyr som kreves for alpin skiferdsel, men også utstyr som setter deg og dine turvenner i stand til å håndtere uønskede hendelser på fjellet (så fremt dere kan bruke det riktig).
Noe av det som er listet opp kan kanskje gå som fellesutstyr som ikke alle i turfølget må ha med, men det er uansett viktig å avklare hvem som har med hva og hvordan det kan fordeles på en mest mulig hensiktsmessig måte.
-
Skisekk; For de fleste dagsturer på ski vil 30-40 liter være tilstrekkelig. En god tursekk bør ha detaljer som feste for ski, egen lomme for kameratredningsutstyr og hurtiginngang til hovedrommet.
-
Sender/mottaker, spade og søkestang; Sørg for å ha en digital sender/mottaker med 3 antenner og vær godt kjent med hvordan den fungerer. Spaden skal være av metall og gjerne med forlengbar skaft. Husk å jevnlig sjekke låsemekanismen på søkestangen, samt tråden som holder leddene sammen.
-
Kart og kompass; Ha kartutsnittet for det aktuelle området ferdig brettet i kartmappa, og bær det lett tilgjengelig. Jobb aktivt med kartet underveis for å ha kontroll på terrenget. For toppturer anbefaler vi kompass med bratthetsmåler/klinometer.
-
GPS; Kan i enkelte situasjoner være uvurdelig støtte i tillegg til kart og kompass. Smarttelefoner med kart-apper har som regel bedre skjermoppløsning og zoom-funksjon, men er vanskeligere å bruke med hansker/votter og går fortere tom for strøm enn en håndholdt GPS-enhet.
-
Vindsekk; Har du ikke vindsekk bør du gå til anskaffelse av en som er liten og lett nok til at du faktisk tar den med i sekken. Gir god komfort under lunsjen i ruskevær og viktig for å beskytte en skadet skikjører mot vær og vind på fjellet.
-
Førstehjelpsutstyr; Som et minimum bør man ha med plaster, kompresser, sportsteip og smertestillende. Kan utvides etter kompetansen i gruppa, men sørg for å ha kontroll på hva du har med og hvordan du kan anvende det best mulig.
-
Utstyr for improvisert skikjelke; Med 2-3 taustumper á 4-5 meter og gjerne én eller flere skistropper kan man bygge en skikjelke for transport av en skadet person ned fra fjellet.
-
Skarejern; Kan gi økt sikkerhet og bedre komfort når man går på hardt føre.
-
Feller; Påse at fellene er korrekt tilpasset slik at stålkanten på skiene er fri.
-
Reperasjonssett; Et lite sett bestående av et multifunksjonsverktøy, ståltråd, strips etc. vil kunne løse mange uforutsette hendelser på tur.
-
Googles/skibriller; Riktig type glass til føret og lysforholdene dagen du er på tur gir økt skiglede.
-
Hjelm; Selv om noen foretrekker å dra på skitur uten hjelm, finnes det få gode argumenter for å la den ligge igjen hjemme. De fleste hjelmprodusenter leverer modeller beregnet på tur som er så lette at du knapt merker de på sekken.
-
Hodelykt; For tidlig start på turen for å få førstesporet ned fjellsiden eller dersom skituren ble litt lenger enn forventet..
-
Ekstra batterier til hodelykt og sender/mottaker
-
Vannflaske/termos; Som mange har erfart er det lettere å få i seg varm enn kald drikke vinterstid. For å spare vekt fungerer feks. en Nalgene-flaske i isolerende transportpose eller pakket inn i dunjakken veldig bra.
-
Matpakke
-
Varmejakke; Enten av dunkvalitet eller syntetfiber. En skikkelig varmejakke gjør lunsjen midtvinters mye triveligere og er viktig for varmekonservering dersom noen blir skadet på fjellet.
-
Ekstra mellomplagg, votter, lue osv; Etter behov og personlige preferanser.