Trygge veivalg på topptur.
Tips
Hvordan kan vi tilrettelegge for egne turer med god sikkerhetsmargin, fine naturopplevelser og gjerne god skikjøring?
Overordnet betyr det å holde seg unna skredterreng (heng over 30 grader) og utløpsområder for skred. Usikker på hvordan du gjenkjenner skredterreng? Finn frem kart og kompass. Mål avstanden mellom høydekotene på kartet. Er det 0,7mm eller mindre er det terreng over 30 grader (på 1:50 000 kart).
Merk at dette er en "grov" måte å måle bratthet på og må etterprøves ved enkelthengsvurdering underveis på tur. Bruk gjerne appen "Varsom Regobs" som har kart med bratthet til å bekrefte dine antagelser. Har man kompass med helningsmåler kan man på trygg avstand også måle brattheten til eller om man er i utløpssonen for et heng. Dette kan også gjøres med digitale bratthetsmålere/klinometere man feks. fester på staven.
Ved å hyppig måle bratthet utvikler man en følelse for terrenget, og sørg uansett for å beherske analoge metoder ettersom elektriske enheter kan svikte når man minst ønsker det.
Som en tommelfingerregel vil et skred kunne gå tre ganger så langt ut som høyden på henget der det løsner. Dette avhenger riktignok av terrengform, skredstørrelse og andre faktorer så sørg for å legge inn nok margin.
Under turplanleggingen må du også ta høyde for at kart med målestokk 1:50 000 og ekvidistanse 20 meter (20 meter mellom høydekotene) ikke nødvendigvis fanger opp alt potensielt skredterreng, og at det derfor uansett kreves at man fortløpende underveis på turen gjør enkelthengsvurderinger.
Et nyttig tips under turplanleggingen er å bruke nettsiden "NGI Bratte områder Norge". Her finner du kart der man kan legge på ulike "lag" som viser bratte områder, utløsningsområder og utløpssoner for skred. Ellers vil snøskredvarselet på www.varsom.no for regionen du skal på tur i gi mye god informasjon om dagsaktuelle snøforhold og ferdselsråd om mot aktuelle skredproblem.
Kanskje kan du kjøre litt roligere enn ellers på nedturen og samtidig redusere sannsynligheten for skader ved fall, og heller fokusere på skiteknikk? Få en venn til å filme deg, og gi hverandre tilbakemeldinger på kroppsposisjon og stavesett.
Utfordre turfølget ditt og deg selv! Prøv å gjenkjenne det aktuelle skredproblemet i området dere er, tren kameratredning og førstehjelp, lag en improvisert skikjelke, gå på kompasskurs, øv på stemsving. Fyll dagene med meningsfulle øvelser som kanskje kan komme godt med senere, men som man ofte nedprioriteres.
For mange er senvinteren og våren høytid for skiturer i fjellet. Ofte henger det sammen med varmere temperaturer og mer sol. Følg nøye med på sola. Både med hensyn på stabiliteten til snødekket, men også som en viktig lagspiller for å finne god skikjøring i en periode som kan være preget av kalde og klare netter etterfulgt av varme solrike dager. Som i hverdagslivet ellers gjelder også skikk og bruk til fjells! Husk at det kan gå svært kort tid fra snøoverflaten er lett soloppvarmet og gir verdensmesterføre til at deler av eller hele henget blir forvandlet til en potetåker.
Kommer du for sent risikerer du ikke bare å redusere kvaliteten på din egen nedkjøring, men også for de som kommer etter i dagene videre.
Nøkkelen ligger i god timing av nedkjøringen og det gjelder å komme i gang tidlig (nok). Planlegger du eksempelvis en østvendt nedkjøring bør du komme deg i gang tidligere enn om nedkjøringen vender mot vest. Eller hva med å starte eller avslutte dagen i nordvendt terreng der snøen sannsynligvis fortsatt ligger kald og tørr?
I tvil hvor du skal på tur i dag? Spør gjerne oss på MOH. :)
Hva trenger du
Kart
Kompass
Smartphone
Digital/Analog Hellingsmåler (Eventuelt)